Schilderij

Frozen in time

Een kijkje door de versleten patrijspoort van het stoomschip Baychimo, een schip dat meer dan 35 jaar rond dreef op de Beaufortzee, ten noorden van Alaska. De Baychimo was een vrachtschip, gebouwd voor de arctische wateren. Het werd gebouwd in 1914 in Zweden voor een Duitse reder en voer jarenlang langs de noordkust van Europa. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het in handen van de geallieerden. Voor de Hudson’s Bay Compagny voer het via Schotland langs de kust van Siberië. Vanaf 1924 vervoerde het pelzen en bevoorraadde het trappers in het hoge noorden van Canada. De Baychimo raakte in 1931 vast in het pakijs en werd verlaten door de bemanning. Het plan was om in de nabijheid van het schip te overwinteren en daarna door te varen, maar tijdens een storm in de poolnacht was het weg. Men dacht dat het schip gezonken was… Maar zo was het niet! Tot 1969 werd de Baychimo van tijd tot tijd waargenomen; er gingen ook mensen aan boord, maar niemand slaagde erin om het schip op sleeptouw te nemen. https://youtu.be/rWJpYVITsuU Op youtube staat een mooie documentaire over dit bijzondere scheepswrak.

Afmeting: 40x40 Acryl op canvas, mixed media.